Ruiming?

Graven liggen er niet voor eeuwig. Dat geldt zelfs niet voor de "eeuwigdurende" grafconcessies. Die zijn sinds 1971 niet meer eeuwigdurend, maar gelden voor 50 jaar, dus tot 2021. Dan moesten er nabestaanden zijn die aangaven dat de concessie verder verlengd moest worden. De meeste concessies gelden echter voor een bepaalde tijd, vooral de "gratis" concessies van 15 jaar waar vaak van gebruik is gemaakt.

 

Het gemeentebestuur wil evolueren naar verzorgde en landschappelijk ingepaste begraafplaatsen, met een intense belevingswaarde voor de bezoekers, ook in de vorm van een stilteplek. Hiervoor is ruimte nodig. Vorig jaar verschenen er bordjes bij de graven. De nabestaanden werd opgeroepen zich te melden en aan te geven of ze - tegen vergoeding - de concessie wilden verlengen. Zo niet, dat werd het graf ontruimd. Het schrikbeeld ontstond van een grasveld, zoals rond de kerk van Everberg.

 

Er kwam protest van de kerkraad, de parochie en het Erfgoedhuis. Het kerkhof is een van de laatste kerkhoven die rond een kerk liggen in Midden-Brabant. Het heeft zijn charme en is historisch waardevol. Het hoort binnen het geheel van het historisch centrum van Meerbeek.

 

Inmiddels zijn we een jaar verder (november 2023). Inmiddels is duidelijk dat er niet rigoureus zal worden geruimd. Ook zou nu duidelijk moeten zijn welke graven de nabestaanden willen bewaren. Er komt een onderzoek naar de historische, volkskundige of culturele waarde van de graven die overblijven. Hiervoor zijn al vrijwilligers aangeworven. Pas na dit onderzoek wordt er geruimd. Uiteraard is de vraag hoeveel er dan wordt geruimd en of het historische totaalbeeld van dit kerkhof behouden blijft.

Het restant van het oude kerkhof van Everberg

Zelfs het graf van een ereburgemeester ontsnapte niet aan een bordje...

Een "eeuwigdurende vergunning" gold voor 50 jaar vanaf 1971, dus er stond een bordje voor het graf.

Na een tijdje leverden de bordjes minder fraaie taferelen op.