Het tragisch lot van Josette Haesaerts - 3

Evacuatie

De Zweedse graaf Bernadotte, de voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis, benaderde aan het einde van de oorlog nazi-topman Himmler om de vrijlating van enkele duizenden gevangenen te krijgen. Dat lukte. Met witgeschilderde bussen zijn eind april 1945 gevangenen van Ravensbrück uit West-Europa naar het neutrale Zweden gebracht. Josette en haar vriendin zaten alleen niet in zo'n (opvallende) bus. 


Op 24 april 1945 werden de twee vriendinnen gerepatrieerd in een vrachtwagen. Dit waren eenvoudige vrachtwagens met een dekzeil zonder het embleem van het Rode Kruis. Dit transport reed midden tussen Duitse legerkonvooien. Een vergissing was dus snel gemaakt. De volgende dag is het transport dan ook beschoten door de geallieerden. De vriendin is toen gewond geraakt. Na eerst haar blessure verborgen te hebben gehouden, is ze uiteindelijk toch in een ambulance gestapt. Ze is toen het contact met Josette kwijtgeraakt.

Het noodlot

Het konvooi werd daarna twee keer opnieuw beschoten, de laatste keer in Plön (Sleeswijk-Holstein). De vriendin hoorde in Zweden van een andere Belgische gevangene uit de vrachtwagen dat Josette gedood was. Josette liep erg moeilijk en kon zich niet snel genoeg uit de voeten maken. 

Volgens de documenten is Josette in Plön gestorven. Haar officiële sterfdatum is 30 april 1945, een paar dagen na de beschietingen. Voor die tijdsspanne is geen verklaring. Negen dagen later was de oorlog afgelopen…

Josette was amper 23 jaar.